A flexonyomtatáshoz alapvetően vektoros programokban tervezett anyagokat fogadunk:

Corel (max. 12 ver.), vagy Illustrator ai, vagy eps (CS3).
Pdf-et csak abban az esetben, ha az Illustratorból mentett press quality.
Egyéb programokból mentett pdf (Indesign-ból, Quark-ból stb.) alkalmazása esetén egyeztetés szükséges.

A méretet minden esetben tervezés előtt célszerű egyeztetni a nyomdával, mert jelentős a stanc-méret választék és költséghatékony megoldás lehet, ha alkalmazkodni tudunk a rendelkezésre álló stanc-, illetve henger méretekhez.
A stancot minden esetben vektorosan kell megtervezni, szimmetrikus forma esetén ügyelve arra, hogy valóban szimmetrikus legyen.
A sarkokat technológiai okok miatt célszerű mindig legalább 0,5-1 mm-es rádiusszal tervezni.

A színtér minden esetben CMYK és/vagy Pantone kóddal meghatározott legyen, színprofil beágyazása nem szükséges, sőt, szerencsésebb, ha nem kerül mentésre a fájlokkal.
Nincs akadálya kép felhasználásának természetesen, min. 300 dpi-s tiff beágyazása szükséges (és nem linkelése Illustratorban), más formátum esetében egyeztetés szükséges, de mindig mérlegelni kell, mi készül pixelgrafikus módon és mi vektorosan.

Minimális lénia vastagság negatív esetén 0,2 mm, pozitív esetén 0,15 mm lehet.
A szöveges részeket minden esetben görbévé konvertáltan (Corel) vagy körvonalasítva (create outlines in Illustrator) kérjük.

Lehetőség szerint kerülni kell az apró betűk 4 színből nyomását, kérjük mérlegelje, ez valóban szükséges-e, vagy pedig direkt színnel kell nyomni.
Az Imprenta Kft. jelenleg 4, 6 és 8 nyomóműves UV-flexo gépekkel rendelkezik, a nyomóművek közül egyet rendszerint a címkék lakkozására használunk, így általában max. 7 szín + lakk kivitelben lehet gondolkodni. Lehetőség van azonban 8 szín + külön menetben történő lakkozásra, de ez esetben a formalakk nem mindig megvalósítható. A 8 szín megosztható azonban máshogy is, pl.: 1-2-3 színt a hátoldalra (hordozóra), vagy közvetlenül a ragasztórétegre, 4+lakkot pedig az előoldalra nyomtatunk. Hidegfóliázás (különböző metálfóliák: arany, ezüst, bronz, kék, stb. felhordása) esetén kizárólag sima felületű alapanyagok alkalmazásával számolhatunk, ezt a munkafolyamatot a nyomtatással egy menetben tudjuk elvégezni. Kreatív nyomathordozók esetén azonban ez az eljárás nem biztosít kielégítő eredményt, ezért ilyenkor egy másik technológiához kell folyamodni, éspedig a melegfóliázáshoz (prégeléshez). Ezzel az eljárással az előnyomott címkéket egy másik berendezésen (offline) tudjuk aranyozni és igény esetén dombornyomással tovább nemesíteni, ezekhez önálló szerszámokat kell készíteni.

Imprenta Nyomdaipari Kft.

Veszprém
Tartu utca 8.
8200

E-mail: mail@imprenta.hu
Telefon: +36 88 568 400
Fax: +36 88 568 401